PSM SEDIA PERTIMBANG TAWARAN ASTAF JADI TUAN RUMAH PIALA ASIA

Datuk Mohd Sumali Reduan
20/06/2024 07:07 PM

KUALA LUMPUR, 20 Jun (Bernama) -- Persatuan Sepaktakraw Malaysia (PSM) sedia mempertimbangkan tawaran Persekutuan Sepaktakraw Asia (ASTAF) untuk menjadi tuan rumah Kejohanan Sepaktakraw Piala Asia 2025 yang diperkenalkan buat julung kalinya.

Presiden PSM Datuk Mohd Sumali Reduan berkata perkara itu akan dibawa dalam mesyuarat tertinggi PSM yang dijadualkan berlangsung pada 30 Jun ini.

“Seperti kita tahu, PSM ini kalau boleh setiap tahun kami nak buat kejohanan antarabangsa. Kebetulan pula tawaran ini datang, jadi kita akan pertimbangkan dalam mesyuarat tertinggi nanti.

“Sebab kejohanan (Piala Asia) ini merupakan yang pertama kali dianjurkan dan sekiranya kita terima Malaysia akan jadi tuan rumah pertama. Jadi kena tunggu dulu keputusan mesyuarat nanti,” katanya kepada Bernama.

Semalam, Presiden ASTAF Datuk Abdul Halim Kader menerusi kenyataan memaklumkan mesyuarat Jawatankuasa Tertinggi ASTAF dalam mesyuaratnya di Bangkok, Thailand baru-baru ini sebulat suara bersetuju untuk melantik Malaysia selaku tuan rumah kejohanan itu.

Menurut Abdul Halim, faktor utama Malaysia diberi kepercayaan dan ditawarkan hak penganjuran Piala Asia 2025 bersandarkan kepada 10 asas kukuh dan praktikal, antaranya kejayaan menganjurkan Kejohanan Piala Dunia dengan cemerlang pada 16-26 Mei lepas.

-- BERNAMA